Επίδαυρος: πλούσια σε ομορφιά, τέχνη και γεύσεις!
Είναι προικισμένη με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, μιας και εδώ βρίσκεται από χρόνια μακρινά το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, που ζωντανεύει τα καλοκαίρια με τις μοναδικές παραστάσεις του, αλλά και το Μικρό Θέατρο με τις ποιοτικές μουσικές βραδιές. Οι παραλίες της προσφέρονται για μια βουτιά στα γαλήνια νερά τους και τα ταβερνάκια της μας περιμένουν για ένα γαστρονομικό ταξίδι με άρωμα παράδοσης …
Κείμενο – Φωτογραφίες: Ιωάννα Παραβάλου
Ανάμεσα στα λιόδεντρα, τις πορτοκαλιές, τις μανταρινιές και τα πεύκα που γλιστρούν ως τα κύματα ξεδιπλώνει την ιδιαίτερη ομορφιά της η Παλαιά Επίδαυρος, στο ΒΑ. τμήμα του νομού Αργολίδος. Ο Σαρωνικός κόλπος με τα καταγάλανα νερά του συμπληρώνει τη γοητεία της. Στο γραφικό λιμανάκι της βρίσκουν απάγκιο τα καϊκια κι οι ψαρόβαρκες, αλλά και πολλά ιστιοπλοϊκά και πολυτελή σκάφη. Στη μία άκρη του, πάνω σε ένα λοφίσκο, υψώνεται η χαρακτηριστική εκκλησία με το ρολόι και το καμπαναριό, ενώ από την άλλη μεριά απολαμβάνουμε τη θέα του γαλήνιου λιμανιού, ιδιαίτερα την ώρα του δειλινού. Στην προκυμαία απλώνουν τα τραπέζια τους οι ψαροταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία. Ωστόσο, ανάμεσα στα δρομάκια του οικισμού θα ανακαλύψουμε πολλά ταβερνάκια με ολάνθιστες αυλές με δυνατές παραδοσιακές γεύσεις, φτιαγμένες με μεράκι και ποιοτικά, ολόφρεσκα προϊόντα του εύφορου αυτού τόπου.
Ψηλά είναι χτισμένη η γραφική Νέα Επίδαυρος με το περήφανο Κάστρο της, την Πλατεία της Α’ Εθνοσυνέλευσης, με το ομώνυμο Μνημείο και τον Εκθεσιακό Χώρο στο νεοκλασικό κτίριο. Στα «πόδια» της απλώνεται μια όμορφη βοτσαλωτή παραλία με ψαροταβέρνες δίπλα στη θάλασσα για ουζάκι και ψαρομεζέδες.
Σε καιρούς αλλοτινούς…
Τα ευρήματα των ανασκαφών από τους αρχαιολόγους στην Επίδαυρο, αλλά και στη γύρω περιοχή, φανερώνουν ύπαρξη ζωής από την 3η π.Χ. χιλιετία. Η πόλη πήρε το όνομά της από τον Επίδαυρο, γιο του Άργους και της Ευάδνης (ο τρίτος κατά σειρά άρχοντάς της). Τα μακρινά εκείνα χρόνια το λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου έσφυζε από ζωή. Εδώ κατέφθαναν επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης, για να βρουν θεραπεία στο Ιερό του Ασκληπιού. Παράλληλα, την περίοδο εκείνη είχαν ιδιαίτερη ανάπτυξη το εμπόριο και οι τέχνες. Έτσι, ο τόπος αυτός αναδείχθηκε σε ένα από τα πλέον σημαντικά πολιτιστικά και εμπορικά κέντρα της Ελλάδας. Αναφορές για τη σημαντική ιστορική διαδρομή της Επιδαύρου βρίσκουμε και στην Ιλιάδα του Ομήρου, με εξιστορήσεις για τη συμμετοχή της στον Τρωικό Πόλεμο, στο πλευρό των υπόλοιπων Ελλήνων που υποστήριζαν τη Σπάρτη.
Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου…
Είναι μοναδική εμπειρία να παρακολουθήσουμε μια καλοκαιρινή βραδιά κάποια παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Το κορυφαίο αυτό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς εντάσσεται στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου (έξω από το χωριό Λιγουριό) και είναι έργο του αρχιτέκτονα και γλύπτη Πολύκλειτου. Χτίστηκε σε δύο φάσεις (στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. και στα μέσα του 2ου αι. π.Χ.), για να παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις οι ασθενείς του Ασκληπιείου και ήταν σε χρήση τουλάχιστον έως τον 3ο αι. μ.Χ. Χάρη στην εξαίρετη συμμετρία και τη μοναδική ακουστική του, που είναι γνωστές στα πέρατα της γης, θεωρείται το τελειότερο δείγμα αρχαίου θεάτρου στον κόσμο.
Σ’ αυτό τον ιερό χώρο, λοιπόν, που εδώ και δυόμισι χιλιάδες χρόνια φιλοξενεί ξεχωριστές θεατρικές παραστάσεις, μόλις πέσει η νύχτα, οι ήχοι χαμηλώνουν, με σεβασμό, λίγο πριν αρχίσει η παράσταση, στο κατάμεστο θέατρο χωρητικότητας 14.000 θεατών! Η επιβλητικότητα του τοπίου, η ιερότητα του χώρου και φυσικά οι μοναδικές παραστάσεις που παρακολουθούμε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου μας κάνουν να νιώθουμε ευλογημένοι που έχουμε την τύχη να ζήσουμε αυτή την εμπειρία!
Στην Παλαιά Επίδαυρο βρίσκεται και το Μικρό Θέατρο (χτισμένο στα τέλη του 4ου αιώνα), που φιλοξενεί τα καλοκαίρια δυνατές μουσικές βραδιές, με συναυλίες γνωστών μουσικών. Στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου από το 1995 διοργανώνεται ένας νέος πολιτιστικός θεσμός, ο «Μουσικός Ιούλιος», με μουσικές παραστάσεις. Από το 2002 και μετά τη διοργάνωση του φεστιβαλικού αυτού κύκλου έχει αναλάβει το «Ελληνικό Φεστιβάλ».
Γεύση και απόλαυση!
Στην ευλογημένη γη της Επιδαύρου με τα κατάφυτα περιβόλια ευδοκιμούν ιδιαίτερα τα πορτοκάλια και τα εσπεριδοειδή γενικότερα. Το πορτοκάλι της ευρύτερης περιοχής αποκαλείται ως «Ο χρυσός της Αργολίδας». Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι τα Μέρλιν, οι Ναβαλίνες, τα Βαλέντσια και τα Σανγκουίνια. Στον εύφορο κάμπο της καλλιεργούνται, επίσης, λεμόνια και μανταρίνια. Τα καλοκαίρια θα απολαύσουμε ακόμα βερίκοκα, αργίτικα πεπόνια και καρπούζια. Η περιοχή φημίζεται και για το εξαιρετικό ελαιόλαδο που παράγεται εδώ. Εδώ θα βρούμε, ακόμη, εκλεκτό μέλι, όπως το ανθόμελο (από θυμάρι και άνθη πορτοκαλιάς) και το μέλι κωνοφόρων. Στην Έκθεση Αγροτουρισμού, στο λιμάνι της Παλαιάς Επιδαύρου, θα συναντήσουμε αρκετούς παραγωγούς, για να γευτούμε και να αγοράσουμε τα προϊόντα τους. Εκτός από μέλι, θα βρούμε, επίσης, βασιλικό πολτό, γύρη, πρόπολη και κερί.
Γνωστά για την ποιότητα και τη νοστιμιά τους είναι και τα Αλλαντικά Επιδαύρου (σαλάμι με πεπερόνι, μορταδέλα, σπάλα καπνιστή, πάριζα, μπίρας ή σκορδάτο και μπέικον).
Σε κοντινή απόσταση από την Επίδαυρο βρίσκεται η Τραχειά, που έχει πλούσια κτηνοτροφική και τυροκομική παράδοση. Εδώ παράγουν εκλεκτά τυριά, από πολύ καλό ντόπιο γάλα. Αξίζει να επισκεφθούμε κάποιο από τα γνωστά τυροκομεία της περιοχής, όπως το Τυροκομείο Κατσούλη, για να δοκιμάσουμε και να αγοράσουμε εκλεκτά γαλακτοκομικά, όπως γραβιέρα, φέτα, γιδοτύρι, ανθότυρο, μυζήθρα, ρυζόγαλο και γιαούρτι στο πήλινο. Γνωστό για τα ποιοτικά τυριά του είναι και το Τυροκομείο Κουτρουμπής – Τυροκομική Επιδαύρου, στην Τραχειά (εξαιρετική η πικάντικη Γραβιέρα Τραχειάς με 5 πιπέρια).
Η περιοχή της Τραχειάς φημίζεται και για τους παραδοσιακούς φούρνους της που ψήνουν τα καρβέλια τους σε ξυλόφουρνους. Αξίζει να κάνουμε μια στάση, για να αγοράσουμε φρεσκοψημένα ζυμωτά καρβέλια, αφράτα παξιμάδια και νόστιμα κουλουράκια.
Οι επαγγελματίες ψαράδες του Κόλπου της Επιδαύρου και του Αργοσαρωνικού φέρνουν καθημερινά στο λιμάνι φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, τα οποία σίγουρα αξίζει να απολαύσουμε στα παραλιακά ταβερνάκια.
Έκθεση Αγροτουρισμού στην Επίδαυρο
Στο γραφικό λιμάνι της Παλαιάς Επιδαύρου τα καλοκαίρια πραγματοποιείται από τους ντόπιους παραγωγούς η Έκθεση Αγροτουρισμού Επιδαύρου, με προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, προϊόντα Π.Ο.Π. ή συνεταιριστικά. Η έκθεση αυτή γίνεται συνήθως από τις 6 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Εδώ θα βρούμε, ακόμη, προϊόντα χειροτεχνίας, φυσικά καλλυντικά, σαπούνια και θα δοκιμάσουμε παραδοσιακές συνταγές με ντόπια προϊόντα, που ετοιμάζουν για μας επώνυμοι chef. Μπορούμε, επίσης, να προμηθευτούμε σπιτικά γλυκά του κουταλιού και καταπληκτικές μαρμελάδες σε διάφορες γεύσεις. Τέλος, θα βρούμε και βιολογικά προϊόντα με βάση την αλόη, που καλλιεργείται στην Επίδαυρο.
Για μπάνιο και βουτιές…
Στην Παλαιά Επίδαυρο θα βρούμε τρεις όμορφες παραλίες για να δροσιστούμε και να χαλαρώσουμε: το Γιαλάσι, οργανωμένη παραλία, ιδανική για παιδιά και water sports, στη Βαγιωνά, μια παραλία γεμάτη δέντρα, βότσαλα, άμμο και καταγάλανα νερά, κοντά στο κέντρο του χωριού, στο Καλαμάκι που έχει πολλά πεύκα που γλιστρούν ως τη θάλασσα και το Νησί, δίπλα στο Μικρό Θέατρο. Στη Νέα Επίδαυρο θα βρούμε μια όμορφη βοτσαλωτή παραλία, οργανωμένη, με ταβερνάκια και καφέ.
Αξίζει να δείτε:
· Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.
· Το Ασκληπιείο Επιδαύρου.
· Το Μικρό Θέατρο Επιδαύρου.
· Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κωτσιομύτη (στην είσοδο του Λυγουριού, με σπάνια εκθέματα που αναδεικνύουν τον ορυκτό, παλαιοντολογικό και φυσικό πλούτο της Πελοποννήσου).
· Το Λυγουριό, μια κωμόπολη με μακραίωνη ιστορία,
χτισμένο στους κατάφυτους πρόποδες του Αραχναίου όρους.
· Τη Νέα Επίδαυρο, ένα γραφικό οικισμό, χτισμένο ψηλά, πάνω σε βραχώδεις πλαγιές. Το απάνεμο λιμανάκι και επίνειό του διαθέτει και μαρίνα. Από το ενετικό κάστρο θα αγναντέψετε το φαράγγι του Βόθυλα.
Πώς θα πάτε:
Με το αυτοκίνητό σας. Απόσταση από Αθήνα: 126 χλμ. (1 ώρα και 45’). Με λεωφορείο του ΚΤΕΛ. Τηλ.: 801 11 44000, 27520-27423.
Πού θα φάτε:
Στην Παλαιά Επίδαυρο: «Τα Κλήματα», «Μουριά», «Το περιβόλι της Γωγώς», «Αιγιαλός» (παραλία Γιαλάσι), «Καλογερικόν», πάνω από την παραλία Γιαλάσι. Στο λιμάνι, στον «Mike» για θαλασσινά.
Στη Νέα Επίδαυρο: «Τα Κύματα», «Ακρογιάλι- Θαλασσοταβέρνα».
Στην Τραχειά: «Η Βρύση του Νταβέλη».
Για σπέσιαλ σπιτική πορτοκαλόπιτα και τυρόπιτες στο «Αρτοποιείο Ελ. Λασκαρά», στην Παλαιά Επίδαυρο.
Πριν στρίψετε για Παλαιά Επίδαυρο, κάντε μια στάση για καφέ στο «Stork», με πανοραμική θέα στον Κόλπο της Επιδαύρου.
Τι θα φάτε:
Στην Επίδαυρο θα απολαύσετε εξαιρετικά μαγειρευτά, όπως μοσχαράκι με κολοκυθάκια και πατάτες καπαμά, ντομάτες γεμιστές, κολοκύθια αυγολέμονο, μοσχαράκι στιφάδο, ντολμαδάκια, χοιρινό με πορτοκάλι, σουτζουκάκια, κοτόπουλο με πορτοκάλι, μοσχαράκι με δαμάσκηνα, κουνέλι στιφάδο, χοιρινές κρασάτες, αρνί με δενδρολίβανο και κεφτεδάκια της γιαγιάς.
Για γλυκό, πορτοκαλόπιτα, καρυδόπιτα και γαλακτομπούρεκο.
Πού θα μείνετε:
Στο «Επίδαυρος View», στο Πανόραμα Επιδαύρου. Σε ένα κτήμα 6 στρεμμάτων γεμάτο λιόδεντρα, πορτοκαλιές και λουλούδια 4 ολοκαίνουργιες αυτόνομες μεζονέτες με καθιστικό, κουζίνα, δύο υπνοδωμάτια και μπάνια, είναι ιδανικές για ηρεμία. Από τις βεράντες του πάνω ορόφου η ματιά αγναντεύει τον κάμπο με τις πορτοκαλιές, την Παλαιά Επίδαυρο και φθάνει ως τη θάλασσα. Στην αυλή κάθε σπιτιού υπάρχει και μπάρμπεκιου. Πληροφορίες: Κυριάκος Γκάτζος, τηλ.: 6974 90944.